Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2012 00:40 - НАУКАТА "МЕТЕОРОЛОГИЯ" НОВ РАЗКАЗ ЗА НАРОДНАТА МЕТЕОРОЛОГИЯЕ
Автор: peeva1950 Категория: Хоби   
Прочетен: 1480 Коментари: 0 Гласове:
0



  image
" НАУКАТА МЕТЕОРОЛОГИЯ "

imageот policai » 10 Ное 2012, 20:48

 

Автор: Атанас ДИМИТРОВ

Редактор: Петранка МИЛЕВА

 

Представям Ви най-новата творба на един вече известен на читателите на моя блог автор Атанас ДИМИТРОВ от Монтана, мой приятел, с нестандартно чувство за хумор, автентичност и интересно перо. Същият, който ме нарече „ПИПИ…”

 

 

През Далечната 1964 година, бях Курсант в Първи курс на Висше Народно Военно Въздушно Училище " Георги Бенковски " (ВНВВУ , за краткост, бел. автора) гр. Долна Митрополия, Плевенски окръг! Първият семестър изучавахме МЕТЕОРОЛОГИЯ! Преподавател ни беше Полковник Стоянов, Летец-изтребител, един от Асовете на ВВС през 50-те години! Аз, бях изучавал Метеорология в Моя Аероклуб

"С.В.Корольов", гр. Михайловград (сега Монтана, бел. автора). Бях я изучавал от учебника „Метеорология на Планериста", написан от моя трети братовчед Професор д-р Людмил Карапанчев, преподавател по „Аеродинамика” във ВМИ София, Заслужил Майстор на спорта по Безмоторно летене, Лицензиран Летец-Изпитатал от М.Т. на Безмоторни самолети. Изпитател на Безмоторните самолети „Комета" и "Бисер", произвеждани през 50-те години на миналия век в Авиозавода Михайловград, в който работих, като „Главен Авиотехник-конструктор” през далечната 1966 година, преди постъпването ми на работа в системата на МВР! И днес отварям с умиление лентата от спомени за онези прекрасни безметежни времена, когато в България се летеше на Безмоторни самолети! Въздушните спортове бяха в Апогея си! Нямаше наркомания, социално-слаби, просяци и клошари!

Учебникът "Метеорология на Планериста", подарен ми с авограф от автора му и мой роднина, летеца Людмил Карапанчев, вече покойник! (загинал в самолетна катастрофа със самолет „Комета” на летището  на „Аероклуб” Михаиловград. Светло му Царство Небесно.)

 

Във ВНВВУ-то разбрах, че нищо не зная за Голямата Наука МЕТЕОРОЛОГИЯ !

За първи път се сблъсках и със съставянето на  „Синоптична М Т О-карта”, под вещото ръководство на полковник Стоянов и с нанасянето на приближаващите се МТО фронтове! Започнахме дори да съставяме Седмични МТО-прогнози, без които НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПОЛЕТИТЕ В АВИАЦИЯТА!

В една от лекциите Полковник Стоянов ни запозна с Народната Метеорология!

Млади Колеги, (така се обръщаше полковника към нас, бел.автора)

-Нашият Български народ, си има своята „Народна Метеорология!”

-Искате ли да се запознаете с нея?

-Отидете тогава при каракачанина, който пасе овце в Западния край на полосата! (Полосата на летището е с дължина 3800 метра, бел. автора).

Всяка сутрин на Физ-зарядката в 05,45 часа пробягвахме по 3000 метра, като предпоготовка за Дипломирането, тъй като там ни предстоеше Изпит по Физическа подготовка! Физкултура и Здрава храна, това беше основен закон във ВНВВУ-то! Една ранна утрин с колегата ми, курсанта Камен Георгиев Йорданов от гр. Троян с прякор "Чоко" решихме да тичаме до каракачанина с овцете! Пристигнахме запъхтяни до стадото с овцете и ни залая голямо овчарско куче, каракачанска порода! Каракачанинът го прогони и ни попита:

-Момчета, защо сте дошли?

 Аз го запитах:

-Чичка, вярно ли познаваш Времето?

Той ми отговори:

-Да! Утре, времето ще е хубаво!

Попитах го как го е познал, тъй-като и по съставената от мен Синоптична карта, прогнозата беше същата - Хубаво Време!

Той ми каза:

-Виждаш ли го Коча? Посочи ми един едър овен!

-Щом  са му отпуснати и му виснат тестисите, времето е на хубаво! Когато му се свият и сбръчкат тези мъжки атрибути, времето е на разваляне и дъжд! Смеейки се с Чоко, тичайки по обрания път, се прибрахме в училището! През същия ден имахме упражнение по метеорология! Аз разказах пред целия курс за пикантерията,  на която се основаваше „Метеорологията” на Каракачанина! Полковник Стоянов, ни обясни факта научно:

-При хубаво време атмосферното налягане спада, вследствие на което тестисите на Коча увисват...!

-При влошаване на времето се получава обратния процес – атмосферното  налягане се намалава, по тази причина се и свиват тестисите на коча!

-Колко просто и логично?!

-Е, па, баш Метеоролог си е Каракачанина с неговия Коч-Барометър!

Мъдър си е нашенския обикновен овчар! Без да се е изучил да съставя синоптични карти, без да знае и формулите за изчисляване на времето, нито за придвижване на Метеорологичните фронтове, без да гледа дори небето, ето, че чрез Коч познава времето! На изпита си по Метеорология, след приключване на Семестъра изкарах „Отличен” ( 6 )!

До ден днешен все още си правя МТО-прогнози и ги сверявам  с прогнозите на метеоролога на БТВ Минчо Празников! Често моята МТО-прогноза не се разминава ни на „йота” с неговата!

Сори…, за някои нецензурни, но народни думи, използвани в разговорната реч, които съм употребил в настоящия си разказ ...

   image


http://vremeto.bg/city.php?city=2168

Метео-прогноза за времето в гр. Монтана


http://vremeto.bg/city.php?city=324

Метео-прогноза за времето в гр. Бургас






Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: peeva1950
Категория: Хоби
Прочетен: 1356526
Постинги: 576
Коментари: 319
Гласове: 483
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031